Os i Danmark - Kongerslev's Blog

Os i Danmark - Kongerslev's Blog

Fam. Kongerslev i DK

En ganske alm. dansk familie med et dejligt hus lidt nord for Roskilde, 2 dejlige unger og masser af projekter :) - og selvfølgelig ALT for lidt tid!

Vi elsker weekender og ferier - synd der ikke er flere af dem!

Skoleklar?

"Dagbog" - med mellemrumPosted by Linda Thursday, November 06 2008 13:17:43

Så blev min søn, af børnehaven, vurderet skoleklar. Far har været til intro møde på skolen og det var en overvældende oplevelse. Fik et skema med hjem over de kompetancer de skal være i besiddelse af LIGE NU. :S - jeg ved ikke helt om jeg skal grine eller græde, for når jeg ser på den seddel, så ved jeg slet ikke om JEG ville være skoleklar, altså NU - som 35 årig.

Blandt andet står der at børn skal kunne spille et spil og følge reglerne uden at snyde. Gør vi selv det? Hånden på hjertet, når der spilles Trivial P. - så laver vi da lidt om på reglerne og kan gå begge veje i samme kast. Når der tages en quiz på nettet bliver der googlet i smug for at finde svarene. En "tip en 13'er" kupon med 'almene' spørgsmål får nogen til at ringe efter svar. Og jeg kunne blive ved. Reglerne til et spil bliver læst 1 gang - nemlig første gang man køber spillet. Og så lægger man selv sin egen version elegant splattet ud over de fine små sorte ord. Man kan skimme efter, for at finde ud af at DET gjorde vi ikke sidst vi spillede. Gæsterne ryster på hovedet, for de har jo heller ikke fulgt de regler, men lavet deres egne - som så er 3. version af et regelsæt alle skal spille inde for. Og så forventer vi at vores BØRN på 5 år skal kunne spille et spil efter reglerne? hmmmm.

At vaske hænder UOPFORDRET er også en kompetance der står skrevet. Nu bor der kun 2 børn hjemme hos os, og ingen af dem vasker hænder uopfordret. Eller - lillesøster kan jo godt finde på at sige, at hun gerne vil vaske hænder. Men under dække af at hun vil plaske og sprøjte, sjaske og lege med vandet i timevis, uden overhovedet at nærme sig sæben eller noget der ligner håndvask. Så jeg bliver - igen - lidt bekymret. Er det mig som mor der har fejlet, for ikke at lære mine børn om den hygiejniske gevinst der er ved hyppig og grundig håndvask? Forklare hvor mange slemme bakterier vi kan være foruden, og vise grafer der tydeligt fortæller, at man kan nedbringe sygdomme og snotnæser i familien? Med lidt røde kinder spørger jeg forsigtigt kollegaer og venner, som alle kan fortælle (hvad jeg iøvrigt også forestillede mig) at ca. 99% af børn i Danmark IKKE vasker hænder uopfordret - for slet ikke at tale om OPFORDRET! Pyh ha, her faldt en lille sten fra hjertet, heller ikke på dette punkt er mine børn atypiske.

De skal have overblik til at huske madpakke og penalhus (og alle delene i det) når de forlader skolen. For ikke at tale om hue, vanter, trøje, jakke osv. Nu ved jeg ikke om dem som har skrevet sedlen, har været inde i et klasselokale i en 4. klasse? Jeg har hørt om det fra andre, og sådan et lokale skulle flyde med jakker, trøjer og ting fra skoletasken i ét væk, og som en kollega så flot siger: "ting forsvinder som i et stort sort hul henne i skolen, fordi børnene glemmer det".
Min søn kan næsten ikke huske fra næse til mund, han går mere op i hvad børnetimen iaften kan bringe eller om han må spille playstation når han kommer hjem, end at tænke på at madkassen skal fragtes fra køleskabet til tasken. Og hans hue? "Hvad er en hue?" kunne han lige så godt spørge om. Puh ha, kan godt se at vi skal til at spare sammen så vi kan købe et lager af tilbehør - for jeg ved med sikkerhed at han ikke er typen der hver dag hjembringer sine vanter, hue, penalhus, madkasse - you name it.

Og min sidste, men mon ikke størte, bekymring er:
HVORDAN bliver MOR skoleklar? Bliver jeg også vurderet? De kloge siger at det tager 14 dage for et barn at vænne sig til at gå i skole, og det tager 3 måneder for forældrene. Måske er det lige i underkanten, tror nærmere det tager 3 år for mig. Min lille dreng. Skal man virkelig have et skolebarn til sommer? Det er en skræmmende tanke, og alligevel super sej. Jeg er et væld af blandede følelser - de river mig i vidt forskellige retninger. Men klar eller ej (her taler vi om MOR) - så skal han jo starte på et tidspunkt. Tænker samme tanker som da han startede i børnehaven. Han var ALT for lille (i mors øjne) og det var SÅ overvældende. Men han havde det jo godt, kunne sagtens klare sig med færre voksne pr. barn, kunne sagtens finde legekammerater, lærte hurtigt rutiner osv.

Så mon ikke min store dreng vokser med opgaven, som alle andre også gør? En ting er sikkert, alfabetet er indøvet allerede nu, rim og remser er på plads, tælleapparatet er så småt gået igang OG han glæder sig. Så må mor se til (lidt bekymret) i baggrunden.

  • Comments(1)//dkblog.kongerslev.com/#post91